Ho ho ho, we laten u heus niet ongemerkt het maffe jaar 2021 uitluiden!

Het is tijd voor onorthodoxe maatregelen, we gaan dit jaar geheel tegen de Vleckse gewoonte in stunten met een tiental zalige wijnen voor aan de Kerstdis en de dagen daaromheen. Wijnen om samen mee te proosten, om het leven mee te vieren ondanks tegenvallers of miserie, om mee weg te kruipen bij de haard of een goed boek, om de kelken gul mee te vullen, om weer eens onbekommerd te genieten. En dat op grootgrutterse manier: 6 halen, 5 betalen. Ofwel 16,66 procent korting. Samen zullen we alles delen.

Een raar jaar was het, alweer. Wij hopen van ganser harte dat we die zin over een jaar niet nogmaals hoeven te tikken. Laten we u een booster van jewelste geven met tien wijnen van wijnmakers die ons zeer dierbaar zijn. Dit tiental hoort bij het zaligste wat we bij Vleck te bieden hebben. Opdat dit warmte mag bieden, energie, verbondenheid in deze donkere dagen en deze onrustige, soms onwerkelijke tijden. De kosmische energie die besloten ligt in deze tien wijnen zal u de oppepper geven om vol goede moed het nieuwe jaar in te gaan. 2022 wordt geweldig, dat kan haast niet anders.  En er is voldoende voorraad, dus bestel zoveel u wilt. 12 halen, 10 betalen is ook een optie, zullen we maar zeggen…

Logistieke info: de wijnen zijn vanaf nu te bestellen en zullen vanaf volgende week (13 december en daarna) door l’Équipe Vleck in schokbestendige dozen worden ingepakt en per post naar u toe verscheept. Voor de Amsterdammers onder u: ophalen in de winkel kan ook vanaf de week van 13 december. We doen zo goed mogelijk ons best om alles flink op voorraad te hebben in ons souterrain. Bestellen via de website en dan kiezen voor afhalen helpt ons bij de deze logistieke operatie en wordt dan ook zeer gewaardeerd.

Dan nu over naar de tien toppers die we met gepaste trots aan u kunnen presenteren:

 

  1. Côte d’Auxerre (chardonnay) – Domaine Bersan

Omdat je zo aan het eind van het jaar best een beetje decadent mag doen, volle bellen chardonnay met lipstick op de rand. Deze van de familie Bersan is er eentje om heerlijk van door te drinken. Geen dikke boterige toestanden, maar rank fruit met een hoop frisheid en energie. Beetje wulps ook wel hoor, wees gerust. Gaat iedereen blij van worden, van Tante Til tot Ome Henk, tot de schoonmoeder-die-geen-chardonnay-blieft. Zaligheid. Gaat heerlijk als apéro naar binnen, maar houdt zich ook zeer goed staande bij die moot zalm of de caesar salade. En 6 halen, 5 betalen, ook nog eens inclusief verzendkosten.

 

  1. Petit Jo – Roche Buissière

Van lieverds Laurence en Antoine, deze grenache met syrah uit de zuidelijke Rhône. Gul, warm, rijp, zeker, maar ook lichtvoetig en energiek. Geen vermoeide gezichten aan tafel na een paar glazen van deze Petit Jo! Multi-inzetbaar, van een eenvoudige pasta tot een hertenbiefstuk, ja zelfs naast de kaasplank misstaat hij niet. Puur natuur, maar bij la Roche Buissière laten ze dingen niet teveel op hun beloop. Klein beetje ingrijpen in de kelder als dat zo uitkomt, dogmatiek zit immers vaak maar in de weg. En zo is ook dit weer een fijne doordrinker, om gul van uit te delen. Dus zet ongegeneerd die kerstmuts op en schenk nog een keer flink bij. 6 halen, 5 betalen, en ook nog eens inclusief verzendkosten.

 

  1. Chatelaine ’18 – Domaine de la Cadette

Volgens onze Dylan misschien wel de mooiste witte wijn in onze goedgesorteerde schappen. Dat wil wel wat zeggen, namelijk dat u hier een ongekende topper te pakken heeft. Voor gemiddelde Bourgogne standaarden dan ook nog eens zeer vriendelijk geprijsd. Puur natuur is het, maar binnen de lijntjes, geen malle fratsen. Omkleed is een mooie omschrijving vinden wij. Dus een wat vollere chardonnay, niet te strakke zuren. Ook geen boterbabbelaar, maar wel wat subtiele tonen van tropisch fruit en een zeer gelaagd palet. Dit is bijna een maaltijd op zich, maar hij laat zich graag vergezellen door een kreeft of krab, maar ook die ouderwetse varkensrollade mag hiervoor de oven in hoor! 6 halen, 5 betalen, en ook nog eens inclusief verzendkosten.

 

  1. Rombolo ’19 – Azienda Agricola Le Calle

Op hun volledig zelfvoorzienende biodynamische domein in Toscane maken Riccardo en Savina heerlijke eerlijke wijnen waar je al bij de eerste slok van gaat glimlachen. Die reflex zoeken we in al onze wijnen, maar die van Le Calle voldoen daar misschien wel bovengemiddeld aan. Ook vanwege de innemende karakters die de wijn maken. Lieverds zijn het, harde werkers, open en warm, mensen met visie ook absoluut, kom daar nog maar eens om in 2021…. Daarbij is deze sangiovese van een verpletterende eenvoud, in de volledig goede zin van het woord. Rijk, gul, fijne zachte tannines, tikje kruidigheid, van om grote slokken van te nemen. Waarbij, waarheen, waarvoor? Wat dacht u van de antipasti, zowel groenten als vlees, die pasta bolognese (er mag ook een kletsje in de saus hoor!) of dat kaasplankje op het eind, geen probleem allemaal voor deze kanjer. Nu 6 halen, 5 betalen, en ook nog eens inclusief verzendkosten.

 

  1. Ninja de las Uvas ’20 – Julia Casado

Deze voormalig professioneel celliste maakt spetterende wijnen in het zuiden van Spanje, in de streek Bullas om precies te zijn. We vielen een paar jaar geleden voor haar uitstraling, om het zo maar te formuleren, maar de wijn die zij op de markt brengt behoorde toen al, en elk jaar een stukje meer, tot de top van wat natuurwijn in Spanje te bieden heeft. Dus die looks van haar zijn inmiddels louter een kers op de taart. Afijn, over de wijn zelf dan. Die wordt gemaakt in wat Julia een modulaire wijnkelder noemt, die net af is. Daarvoor huisde ze in een oude zeecontainer, maar deze dame zit niet bepaald stil en is hard op weg om misschien wel de beste vrouwelijke wijnmaker van Spanje te worden. Zit relatief hoog in alcohol met 14,5%, maar dat voel je niet eigenlijk. Energiek, gelaagd, fruitig, kruidig, spannend & puur

 

  1. Peyrouzelles 2016 – Causse Marines

Prettige rariteit uit het zuidwesten van Frankrijk, van ons mooie maffie Patrice Lescarret. Hij is een in Bordeaux afgestudeerd oenoloog, werkte op gerenommeerde domeinen in de Bourgogne en de Provence, maar eigengereid als hij is werd het uiteindelijk natuurwijn maken in Gaillac, onder de rook van Toulouse. Moet van een hoop natuurwijn niets hebben, want het is hem vaak te stinky, te weinig precies. Dat zegt gelijk een hoop over zijn eigen wijn. Hij werkt volgens biodynamische principes, en doet dat dus juist zeer nauwgezet. Deze bonte rode vogel is gemaakt van een hele trits druiven die alleen in zijn streek voorkomen, soms zelfs vrijwel alleen op zijn domein. Niet vanwege gekkigheid, maar om dat erfgoed voor de streek en de rest van de wereld te behouden. We noemen Braucol, Duras, Prunelard. Zegt u niks? Geen schande hoor, we vertalen het wel even voor u. Drinkt als syrah, als carignan, als grenache, maar dan dus net even anders. Doordrinkbaar ook, gerijpt op staal en daardoor dichtbij het fruit. Gaat bij een hoop gerechten. Patrice zelf vindt overigens dat u er vooral veel van moet drinken, en niet te moeilijk hoeft te doen over druivensoorten (deels witte druiven trouwens!), wijnpairing of vinificatie. Tchin! En dus weer 6 halen, 5 betalen, en ook nog eens inclusief verzendkosten.

 

  1. Blanc Sain ’20

Onze Arnaud waren we een tijdje een beetje uit het oog verloren. De oude garde Vleck-adepten zal hem nog kennen van zijn ongenaakbare Saint Véran, daar in de zuidelijke Bourgogne, tot ongeveer zeven jaar geleden. Na een omzwerving die hem wekelijks de TGV van Lyon naar Montpellier deed pakken om daar voor een groot domein keldermeester te spelen, maakt hij nu misschien wel zijn mooiste wijnen tot nu toe op een prachtig plekkie in de Beaujolais. Deze 100% chardonnay is zonder enig kunstmatig ingrijpen gemaakt. Duh, hoor ik u zeggen. Okee, maar we wilden het wel even gezegd hebben. Laat geoogst zijn de druifjes, op en top rijp. De wijn heeft daardoor iets zwoels, zonder lobbig te worden. Geen houtrijping trouwens, al lijkt dat bijna wel zo. Kan bij de salade niçoise, bij alles uit zee (vooruit, behalve oesters wellicht), maar is ook heerlijk om na de maaltijd nog een lekkere bel van in te schenken. Wederom 6 halen, 5 betalen, en ook nog eens inclusief verzendkosten.

 

  1. Souteronne 2019 – Domaine Romaneaux-Destézet

Béatrice en Hervé Souhaut runnen een prachtig domein in de noordelijke Rhône, op steenworp afstand van de prestigieuze Hermitage heuvels. Dit is werkelijk een standaard in de natuurwijn, al meerdere decennia onovertroffen en een wijn waar alle collega’s diep respect voor hebben. En waar wordt de wijn van gemaakt? Syrah! Tot zover de overeenkomsten met een hoop dikke appellaties in de Rhône, waar de wijnen nogal eens jammig en dichtgekit kunnen zijn. Niets van dat al bij Hervé en Béatrice. Lichtvoetigheid vinden we hier, precisie, lengte, energie die stroomt. Zijn ze helemaal van lotje daar bij Vleck?? Nee hoor, het is heus waar. Vin de France die zich kan meten met krachtpatsers aan de overzijde van het Rhônedal. Hertenstoof? Kan hij aan hoor. Fazantje? Zeker. Knolselderij in zoutkorst? Kom maar door. Handgedraaide gehaktbal uit het pannetje? Ultiem als u het ons vraagt. Dat gaat me een feest worden, deze feestdagen. En het is niet te geloven, maar ook hiervoor geldt 6 halen, 5 betalen, en ook nog eens inclusief verzendkosten.

 

  1. Jarnicoton 2019 – Domaine Du Pech

Lieve Ludo, prachtmens, innemend, warm, zachtaardig, goedzak, en éen van de beste wijnmakers in de Vleck-stal. Al jaren ook, boven alle twijfel verheven, al verrast hij ons toch steeds weer met een nóg zaliger jaargang dan de laatste. Dat geldt zeker voor de Jarnicoton 2019. Hier hebben we niet voor niets flink van ingekocht. Om niet met lege handen te zitten, omdat het zo gruwelijk zalig is, om desnoods zelf tot 2039 op een onbewoond eiland te zitten en alleen maar deze wijn te kunnen drinken. Nou, nou, ronkende woorden weer Vleckie! Zeker, maar zoals u van ons gewend bent klopt daar elke letter van. Wij van WC-eend zijn weer eens in onze nopjes met deze fantastische merlot van Ludo. Hij maakt zijn wijnen trouwens in de Buzet, een slordig uur onder Bordeaux. Voor een vriendelijk prijsje, zeker als je kijkt naar de arbeid die in deze wijn zit, zowel op het land als in de kelder. Druifje voor druifje gaat door zijn handen om te bepalen of die goed genoeg is voor de nieuwe jaargang Domaine du Pech. Niets van doen met ‘pech’ trouwens, integendeel. Is een lokaal woord voor ‘heuvel’, hoe simpel kan het zijn. Wijn in alle eenvoud, geniaal uitgevoerd. Sappig, oer, puur, gul, rijk, innemend, net als Ludo zelf. Wijnspijzen is met de kerst in ene een dingetje, maar deze kanjer kan van het huzarenslaatje van de Johma tot bij de Lièvre à la Royale van Wil Demandt (voorheen van restaurant Bordewijk). Inslaan dus maar weer! We helpen u daarbij een handje, met 6 halen, 5 betalen, en dan ook nog eens inclusief verzendkosten.

 

  1. Coccinella 2018 – Aldo Viola

Syrah van Sicilië, van zenmeester Aldo Viola, die in de noordwestelijke hoek van het eiland zit, onder de rook van Trapani zeg maar. Biodynamische praktijken, zonder daarbij met lange dreadlocks blootvoets naar de volle maan te staan huilen. Geheel in lijn met de kosmos, precies, kerstig zelfs, als wij dat mogen zeggen. Zalvend is dit, tikje kruidig zeker ook, diep en warm, rijp fruitig. Flink gerijpt op (stalen) vat en daarna nog een paar maanden op de fles. Helemaal af, helemaal zalig. Een warm dekentje om je in te wikkelen. Top bij groenten uit de oven, een mooi gebraad, maar ook bij de antipasti mag hij aanschuiven hoor. Een heel lief lieveheersbeestje, deze coccinella. Wat nou donkere dagen?! 6 halen, 5 betalen, en ook nog eens inclusief verzendkosten. Toe maar, neem maar, het is goed zo.

 

Heel veel liefs en fijne feestdagen,

l’Equipe Vleck